© Reinou Vogel 2012 
Website by:
WJH-ICT


Bekijk deze website 
met: Google Chrome

Aanbod voor scholen en andere instellingen

Vanaf 2015 bied ik in Tiel op vele scholen een lessencyclus rond het vertellen en maken van verhalen aan. Er zijn twee verschillende lessenseries: 1."Op zoek naar de museumschat",vijf lessen van anderhalf uur vanaf groep 6 en 2."Het verhalenhuis", vier lessen van anderhalf uur voor Taalplusklassen vanaf groep 4. Deze lessen heb ik ontwikkeld samen met de Vlaamse vertelster Mia Verbeelen en in opdracht van gemeente Tiel en centrum voor cultuureducatie Zinder. Bij de lessenserie "Op zoek naar de museumschat", wordt door de klas een bezoek aan de stijlkamer van het Flipje Tiel museum gebracht er wordt afgesloten met een eigen presentatie van de door de kinderen gemaakte verhalen. We hebben met deze lessen, die gericht zijn op de mondelinge taalontwikkeling en het stimuleren van verbeeldingskacht, tot nu toe samen zo'n 35 groepen bereikt. Het succes van de eerste serie heeft geleid tot een nieuwe subsidieaanvraag en een vervolg. Voor meer informatie kunt u mij mailen of bellen.

 

 

Kinderboekenweek 2017, Griezelen....

Twee verhalenvertellers, Christina Millet en Reinou Vogel vertellen elk een kort griezelverhaal met kijk- en luisteropdrachten over de opbouw van een verhaal en de tools van de verteller. Deze verhalen geven inspiratie voor en vrije improvisatie naar aanleiding van het thema "Griezelen" .

Een workshop van een dagdeel voor groep 4/5/6 (max 32 kinderen).

Met behulp van verschillende basis handvaten wordt in kleine groepen een verhaal met muzikale begeleidng verzonnen, uitgewerkt en geoefend.

We besluiten deze workshop met een presentatie voor elkaar. Eventueel wordt er van deze voorstelling een geluids- of filmopname gemaakt.

      

1. "Bossche Verhalen" 

 3 verhalen voor groep 6,7,8 van de basisschool die zijn verbonden met de geschiedenis van 's Hertogenbosch..

 a."Vrouw met hoed" - een verhaal naar aanleiding van een schilderij van Jan Sluijters.Het speelt zich begin vorige eeuw af in de Bossche  binnenstad.

 b."De Bossche Weekmarkt" - een verhaal naar aanleiding van het schilderij van Slager. Het speelt zich af halverwege de vorige eeuw in de Bossche binnenstad.

 c."De glanzende draak" - een spannend verhaal met een knipoog over de oorsprong van de gouden draak op het stationsplein van 's Hertogenbosch. Hierin zijn herkenbare elementen van 's Hertogenbosch en omgeving van rond 1700 verwerkt.

   

2. Twee verhalen over ruzie, plagen en buitensluiten.

reactie van Fenne uit groep 4: "Hier hebben wij veel van geleerd, nu weten wij allemaal hoe het voelt als je niet mee mag spelen..."

Korte verhalen voor peuters t/m groep 4, evt gevolgd door een filosofisch gesprek of een korte drama-activiteit.

Een van de verhalen wordt verteld met platen in het vertelkastje (Kamishibai)

 

3. Verhalen uit de geschiedenis om de les te verlevendigen!

Middeleeuwen-                                                  "Het zwaard uit de steen"

tijd van de VOC-  "De vliegende Hollander" en   "De vrouwe van Stavoren" (sages)

1940-'45 Tweede W.O.-   "Oorlogsverhaal"  en    "Honger!"

Indonesië , een kolonie vecht zich vrij-                   "Rood kleurde de rivier"

1953- Watersnoodramp-                                              "Die helse nacht"

rond 1960-                                                                    "De eerste televisie in ons dorp"

 

4. Beleef de canon

“Eerst was het iets uit de geschiedenis, nu weet ik hoe het voor die mensen was”

Beleef de canon is een vertelproject van vier lessen naar aanleiding van een venster uit de Cultuurhistorische Canon. Een startverhaal, het ervaringsverhaal van een oudere gastverteller en een les waarbij enkele kinderen aanwijzingen krijgen voor het boeiend vertellen van een verhaal. Het project wordt afgesloten met verhalen die door enkele kinderen aan hun klas worden verteld. Hierna volgt een reflectiekring evt met eindopdracht.

Bij het project wordt een themacollectie van bibliotheekboeken geleverd, of in overleg uit de schoolbieb samengesteld (fictie, non fictie op verschillende leesniveaus).
 
Mogelijke vensters zijn:
De Tweede Wereldoorlog (groep 7/8)
Indonesië, een kolonie vecht zich vrij (groep 7/8)
De opkomst van de televisie (groep 5/6)
De watersnoodramp van 1953 (groep 7/8)

Meer weten... en/of bekijk presentatie

        
 
5. Hallo wereld (groep 1 t/m 8)
Verhalen uit  5 verschillende werelddelen 
 
In het verhalenkastje zitten verschillende laatjes. Ieder laatje bevat een voorwerp dat is meegenomen uit een land hier ver vandaan. Bij ieder voorwerp hoort een verhaal.
Door de kinderen mogen meerdere laatjes worden geopend ... 

                                 
 
6. Verhalenclub (groep 5 t/m 8)
 
Zes lessen waarin je met kinderen verhalen maakt en ze leert hoe je een verhaal boeiend kunt vertellen. Tot slot wordt er met de kinderen een eindpresentatie verzorgd waarin kinderen aan elkaar vertellen, aan een andere klas vertellen of evt een voorstelling verzorgen voor hun ouders. Iedere les begint met een kort verhaal.
 
                      
 
7. Muziekverhaal 
Muziekles en vertelling in een.
 
 
 
 
8. Workshop bordspel 360 Verhalen
"Een tijdje geleden ontdekte ik het bordspel 360 Verhalen. Als leerkracht en verteller werd ik meteen enthousiast over de mogelijkheden die het spel biedt voor het vertellen in het onderwijs.
360 verhalen is geschikt vanaf groep 7 van het primair onderwijs. Het spel kan gespeeld worden in groepen van 4 tot 6 personen. Dit kunnen kinderen uit dezelfde groep zijn en het kan leeftijd doorbrekend worden ingezet. Een mogelijkheid is ook om 360 Verhalen met kinderen en ouderen te spelen.

Kijk voor meer info op de website www.360verhalen.nl onder het kopje "Professionals".
 
Reinou zet 360 Verhalen in als voorbereiding op een stelopdracht, een mondelinge presentatie voor de groep of als voorbereiding op een handvaardigheid- of tekenactiviteit. Een door Reinou verzorgde gastles van ca. anderhalf uur start met een kort ervaringsverhaal. Dit wordt gevolgd door uitleg van het spel, het gezamenlijk spelen en een korte nabespreking. Het spel kan voor een specifiek doel worden ingezet.
 
De kosten hiervoor zijn €125,- exclusief btw en reiskosten (€0,19 per km vanaf Vught), inclusief één exemplaar van het 360 Verhalen bordspel (ter waarde van €29,95).